BRANDI BATES
Profesie: Co-fondator al Fundatiei New Horizons Romania. Mama a doi copii, unul de 6 ani și unul de 10 ani. Profesor la domiciliu. Bibliotecară în cadrul unei mici biblioteci comunitare. Absolventă a Facultății de Litere. Gordon College (Massachussets, USA)
După doi ani în care am condus o bibliotecă private pentru copii în comunitatea din care fac parte, mi-am dat seama că pentru mulți părinți din România, a le citi copiilor mici este o provocare, din multe motive bine întemeiate. Pentru că nu mai puteam dormi noaptea din cauza acestui gând, am înființat Citim Împreună România.
Ce îți place să le citești copiilor și de ce: Deocamdată, orice carte scrisă de Roald Dahl. A citi cu voce tare paginile scrise de Roald Dahl mă solicită foarte tare și mă simt ca și cum cărțile lui sunt o invitație pe scenă și o șansă de a „juca” teatru. Mă simt extraordinar când dau glas personajelor și trebuie să le interpretez emoțiile, când pe ale unuia, când pe ale altuia… E așa de multă energie și textul ascunde așa de multe surprize la tot pasul, fie că e vorba de firul narațiunii sau de eleganța cu care Roald Dahl folosește cuvintele, fie că e vorba de sentimentele pe care le stârnește și în tine, cel ce citești dar și în cei ce ascultă.
IULIA IORDAN
Profesie: Sunt autor de cărți pentru copii și educator cultural în cadrul Asociatiei Da’DeCe, împreună cu care mi-am propus apropierea copiilor de patrimoniul cultural național și de cultură în general. În tot ceea ce fac, mă las inspirată de copilele mele, Smaranda și Elisabeta.
Pentru mine, lectura este o constantă atât pe plan profesional, cât și personal. Cred că sentimentele umane cele mai diverse le poți trăi a priori prin intermediul lecturii la orice vârstă, devenind apoi mai empatic, mai tolerant și poate mai pătrunzător. Cărțile înseamnă pentru mine bucurie în stare pură și unul dintre visele mele este să fondez cândva o bibliotecă, poate chiar în curtea casei.
Ce iti place sa citesti copiilor si de ce: Îmi este foarte greu să aleg între cărțile preferate de citit împreună pentru că avem lecturi foarte diverse și le explorăm cu o plăcere aproape la fel de intensă pe fiecare. Citim de la povești vechi românești până la ultimele apariții editoriale ale celor câtorva edituri pentru copii din România. Ne place să citim cu voce tare, să mimăm, să șoptim sau să dramatizăm poveștile sau poeziile. Așa am ajuns ca în loc de jucării de pluș, copiii să doarmă noaptea mai degrabă alături de cărțile preferate. Chiar dacă nu citim mereu aceleași cărți, oricând ne place să îi savurăm pe Antoine de Saint-Exupery, Shel Siverstein, Astrid Lindgren, Roald Dahl, Gellu Naum sau Eugen Ionesco.
MADALINA RUSU
Profesie: Director al gradinitei si cresei Alle Kinder din Cluj-Napoca; mamica a doi copii, o fetita de 9 ani si un baiat de aproape 5; fondator al bibliotecii Comoara.
Imi place sa citesc, iubesc cartile de cand eram mica. Tatal meu imi citea si, de fiecare data cand pleca in delegatie se intorcea cu o carte noua. Odata ce am ajuns mamica am inceput sa le citesc copiilor mei care indragesc cartile la randul lor. Avand atat de multe carti am inceput sa le imprumut prietenilor, apoi parintilor de la gradi. Asa am ajuns sa deschidem o biblioteca cu toate cartile noastre. Acum, volumul de carte s-a dublat si ma bucur ca avem copii care imprumuta zilnic carti. Deasemenea am inceput sa scriu recenziile de carte, deoarece discut cu atatia parinti si am vazut o nevoie mare a parintilor ce vor sa citeasca si nu stiu ce carti sa aleaga. Am ales sa ma alatur grupului Citim Impreuna Romania deoarece sunt convinsa de beneficiile lecturii pentru copii si parinti, pentru conectarea familiei.
Ce iti place sa citesti copiilor si de ce: Imi place sa citesc poezii, deoarece rimele curg foarte placut. Imi place sa citesc carti scrise de autori romani, preferatul meu fiind Octav Pancu-Iasi, cu Taraundevinerierajoi, carte ce are adunate in ea multe din povestile ce le citeam cand eram mica. Dintre cartile actuale, preferata mea este “Stejarul pitic, cel mai bun tatic” de Victoria Pătrașcu si Livia Coloji.
MARIA KOVACS
Profesie: Profesoară, director executiv al Consorțiului Internațional Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice
În experiența mea, cititul împreună înseamnă plăcerea timpului petrecut alături de oameni dragi, interacționând cu inimile și mințile lor, în acelaşi timp semănând semințele unor amintiri comune ce vor aduce încântare și pe viitor.
Ce iti place sa citesti copiilor si de ce: Cărțile mele preferate de citit cu voce tare sunt în limba maghiară, deoarece aceasta este prima limbă pe care am folosit-o cu copiii mei. Este greu să stabilesc o ierarhie, dar cap de listă ar fi ‘Pom Pom mesei’ (Poveștile lui Pom Pom). Nu știu să se fi tradus în română sau engleză. Este o serie de povestiri scrise de Istvan Csukas și ilustrate de Ferenc Sajdik. Sunt foarte amuzante; împreună cu copiii, încă le recitim cu plăcere și râdem cu lacrimi amintindu-ne cât de mult ne-am distrat de ele și cu decenii în urmă. Sun Balazs (de Istvan Csukas, cu ilustrații de Attila Dargay) este o altă astfel de carte, o poveste cu rime. De Crăciun, am cumpărat câte un exemplar fiecăruia dintre copiii mei adulți, o ediție nouă a aceleiași povești cu aceleași ilustrații pe care le-am citit și pe vremuri; povestea este despre șapte arici, frați și surori, dintre care cel mai mic, Balazs, tot timpul este în criză de spațiu pe lângă cei mari, astfel că îi rămâne o singură soluție – să crească. Și multe-multe altele. Ne plac poveștile care sunt amuzante, care au dialog mult și pe care, când le citim cu voce tare, ne putem modula vocea; ne mai plac poveștile care sunt bune pentru predicții.
JANE KRILL THOMPSON
Profesie: Specialist în dezvoltarea copilului și în intervenție precoce, mama a trei copii.
Mi-am dedicat viața studiului dezvoltării progresive a tuturor copiilor și știu că a citi cu glas tare împreună cu copiii este unul dintre cele mai utile lucruri pe care le putem face pentru ei și ceva ce le va influența în mod decisiv viața.
Ce iti place sa citesti copiilor si de ce: Cărțile scrise de Bill Martin Jr împreună cu Eric Carle, care au în comun tiparele repetitive. În mod special „Brown Bear, Brown Bear, What do you see?” și „Polar Bear, Polar Bear, Polar Bear, what do you hear?”. De fiecare dată, când ajung pe la pagina trei, toată lumea citește cu mine, ghicind ce animal urmează și râzând copios de încercările mele de a da voce unui hipopotam.
CLAUDIA SERBANUTA
Profesie: Director interimar al Bibliotecii Naționale a România, Biblioteca Știința Informației, Doctorand la Universitatea din Illinois in Urbana Champaign, bibliotecar si iubitoare de carti, mama a trei copii, ciclista și susținător pasionat de învățare bazată pe cercetare.
Prima dată când am dus copilul meu de un an, la o bibliotecă publică din SUA la ora de povesti, am învățat despre puterea pe care o are citirea asupra copiilor. Copilul meu a zâmbit, bătînd din palme, gângurind, încercând să răspundă la întrebări într-o limbă pe ea nu a auzit-o acasă. Au trecut 11 ani de la acea zi, iar ea este acum un cititor bun iar eu cred acum din toata inima ca toti copiii români au dreptul de a se bucura de beneficiile de lectură împreună de la o vârstă fragedă. Cititul impreuna este un obicei valoros și doresc să încurajez pe toti părinții și educatorii să-l aibă și sa îl practice.
Ce iti place sa citesti copiilor si de ce: Îmi plac cărțile care excită copiii din scaunele lor. La noi acasa, suntem mari fani ai lui Mo Williams și “Nu lasa porumbelul sa conduca autobuzul!” Cartea asta face pe toată lumea să participe in a spune povestea. Una dintre cartile male favorite este cartea lui Alice Walker “Există o floare la vârful nasului meu care ma miroase”.
BRANDI BATES
Profession: Co-founder, New Horizons Foundation, Romania. Mother to a 6 and 10 year old, home-schooler, librarian of a small, community library. Bachelor’s degree in Literature, Gordon College. (MA, USA)
After 2 years of leading a small, private children’s library in our community, it came to my attention that reading to young children was a challenge to many parents in Romania, for many understandable reasons. I started to not be able to sleep at night, lying awake thinking about this. And so Citim Impreuna Romania came into being.
What’s your favorite book to read-aloud to children and why: So far, anything by Roald Dahl. Reading Roald Dahl demands the most of me as a reader, and I actually feel like he’s inviting me onto the stage and giving me the chance to act. I feel so alive to the characters, the emotions, jumping back and forth, and there’s always so much energy, and such an element of surprise. It waits around every corner, whether it be the surprise of the plot, or his elegant use of words, or the depth of feeling he stirs in you and everyone listening.
IULIA IORDAN
Profession: I am a children’s books author and cultural educator in Da’DeCe Association, with whom I enjoy bringing children close to understand the national cultural heritage and culture in general. In everything I do I leave myself inspired by my young girls Smaranda and Elisabeta.
For me, reading is a professionally and personally constant activity. I think you can experience through reading the most diverse human emotions a priori and at any age. So you`ll become more emphatic, more tolerant and perhaps more poignant. Books mean to me pure joy and one of my dreams is to fund a library in my backyard.
What’s your favorite book to read-aloud to children and why: It is very difficult to choose between one of my favorite books to read aloud to my children because we have very different readings and we explore them each time with almost the same intense pleasure. We read Romanian old stories or the last published books of the few publishing houses for children in Romania. We like to read aloud, to mimic, to whisper or dramatize stories or poems. So instead sleeping along plush toys, my children prefer to sleep with their favorite books. Even if we do not always read the same books, we enjoy Antoine de Saint-Exupéry , Shel Siverstein, Astrid Lindgren, Roald Dahl, Gellu Naum or Eugene Ionesco writings.
MADALINA RUSU
Profession: Managing partner at Alle Kinder preschool and nursery. Mother of two children, 5 and 9 year old, founder and librarian for a small library.
I love reading and I adore good books since I was a child. My father used to read to me and bring me a book every time he was away – it was the most cherished gift. When becoming a mom, I’ve started reading to children and share with them my love for books. They do love books, so we had so many, we’ve started sharing them with friends and parents from preschool. So, we’ve decided to open our library – Comoara (Treasure). We have children that borrow two books each day, and we’ve doubled the number of books in a year. I’ve also started to review children’s books, so I can share my knowledge with more than my friends.I’ve chosen to join Citim Impreuna Romania because I believe that reading to children has many benefits for children, parents and for their relationship.
What’s your favorite book to read-aloud to children and why: I love reading poems, as they rhyme and the text flows nicely. I love reading Romanian authors, my favorite being Octav Pancu-Iasi, with Taraundevinerierajoi, as it contains stories from when I was a child. My favorite book right now is Stejarul pitic, cel mai bun tatic by Victoria Pătrașcu.
MARIA KOVACS
Profession: teacher, executive director of the Reading and Writing for Critical Thinking International Consortium.
In my experience, reading together means sharing times of joy with people we care for, engaging with their hearts and minds, and at the same time planting the seeds of delightful memories to share later.
My favorite book to read aloud to children (and why): such books will be in Hungarian, because that is the first language I share with my children; difficult to set a hierarchy, but high on the list are ‘Pom Pom mesei’ (The Stories of Pom Pom / I am not aware of translations into English or any other language; this is a series of stories by Istvan Csukas illustrated by Ferenc Sajdik) – these are extremely funny, and we still re-read them with pleasure and laugh heartily with my grown-up children. Sun Balazs (written by Istvan Csukas, illustrated by Attila Dargay) – I got a copy of this beautifully illustrated rhymed story for each of my grown-up children last Christmas; it’s about six little hedgehogs – brothers and sisters, of whom the youngest, Balazs, always gets squeezed out of spaces shared by the siblings so he is left with one solution only – grow up. And many-many others. We love stories that are funny, have plenty of dialog and one can modulate one’s voice while reading them aloud, plus stories that are great for making predictions.
JANE KRILL THOMPSON
Profesie: Child Development Specialist, Early Interventionist, Mother of three children.
I am dedicated to the developmental progress of all children and I know that reading with our youngsters is one of the single most influential things we can do for them.
What’s your favorite book to read-aloud to children and why: The repetitive pattern books co-written by Bill Martin Jr. and Eric Carle. Especially Brown Bear Brown Bear, What do You See? and Polar Bear, Polar Bear, What do you Hear? By the third page everyone is reading together, guessing which animal will be next and laughing at all the attempts to make a hippo sound.
CLAUDIA SERBANUTA
Profession: Interim Manager of National Library of Romania, Library Information Science Doctoral Candidate at University of Illinois in Urbana Champaign, librarian and library lover, mother of three, cyclist and passionate supporter of inquiry based learning.
The first time I took my one year old baby to a US public library for baby story time I learned about the power of reading to children. My baby smiled, clapped, cooed trying to answer questions asked in a language she did not hear at home. It’s been 11 years since that day and she is now a good reader and I became a strong believer that Romanian children have the right to enjoy the benefits of reading together from an early age. Reading together to our children is a valuable habit and I want to encourage parents and educators to have it and practice it.
What’s your favorite book to read-aloud to children and why: I love books that excite children out of their seats. At our place we are big fans of Mo Williams and “Don’t let the pigeon drive the bus!” is always making everyone participate in telling the story. One of my all time favorite book is Alice Walker’s “There is a flower at the tip of my nose smelling me”.